Levande bibliotek – dela med dig av din patientberättelse
Vill du berätta om dina erfarenheter av att vara patient eller närstående? Har du tankar om hur hälso- och sjukvården fungerar och hur den skulle kunna utvecklas och bli bättre? Då vill vi gärna ha din hjälp.
Du som har erfarenhet som patient eller närstående har mycket att bidra med i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Region Östergötland rekryterar personer till ett Levande bibliotek, som ett sätt att ta vara på erfarenheter av hälso- och sjukvården.
Kontakt:
Christian Andersson, verksamhetsutvecklare
E-post. levandebibliotek@regionostergotland.se
Telefonnummer: 010-103 79 11
Medverka på olika sätt
Du bestämmer själv omfattningen på ditt engagemang. Fokus är att bidra med berättelser och upplevelse för att skapa värde för andra.Du förbinder dig bara till att ge oss i hälso- och sjukvården möjlighet att ställa frågor om uppdrag till dig.
Vad är levande bibliotek?
Levande bibliotek kan beskrivas som ett bibliotek fyllt med människor som har värdefull erfarenhet av att vara patient eller närstående. Verksamheter inom regionen kan låna personer för att få in nya perspektiv till sina utvecklingsarbeten.
Vi söker er med olika bakgrund och erfarenheter i alla åldrar. Den gemensamma nämnaren för personerna i biblioteket är viljan att bidra med berättelser, tankar och erfarenheter, för att tillsammans med vården utveckla och förbättra hälso- och sjukvården. Levande bibliotek ersätter inte upparbetade samverkansformer och kontaktvägar mellan Region Östergötland och patient-, närstående & brukarorganisationerna.
Vi vill få en bredd av patient- och närståendeperspektiv och kompetenser.
Många barn och ungdomar besöker hälso- och sjukvården varje år. Forskning visar att över hälften av dem är mycket stressade och rädda inför besöket. Detta är mycket allvarligt eftersom vårdrelaterad rädsla medför medicinska och psykologiska risker både på kort och lång sikt.
Det är väl känt att barn och ungdomar som är rädda mår mer illa, upplever ökad smärta och behöver mer läkemedel. Rädda barn och ungdomar kan också motarbeta medicinska insatser. Och reagera under lång tid efteråt med separationsångest, sängvätning och sömn- och ätstörningar. Hos tio procent kvarstår sådana vårdrelaterade problem efter ett år. För några sätter upplevelserna spår för resten av livet. Det kan leda till ett undvikande av vård och ge stora negativa hälsoeffekter.
Det finns en lösning runt hörnet för regionens 46 000 astmatiker.
Varför går det så långsamt?
Astma kan numera behandlas så effektivt att du kan leva ett vanligt liv och vara symtomfri. Du kan sova bra, utöva idrott eller gå på promenad i vårsolen. Allt utan att drabbas av andnöd eller känslan av att kvävas.
Trots det har var tredje person med astma fortfarande okontrollerad astma. De plågas av ständig hosta på nätterna, regelbundna astmaanfall där luftrören dras ihop sig och de måste anpassa sina liv för att undvika allt för stor ansträngning. Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör.
Men i dag finns det helt andra möjligheter för regionens astmatiker, något som långt ifrån alla ens vet om.
I Östergötland pågår sedan 2020 en stor satsning med egenmonitorering i hemmet. Det innebär att patienter med astma ges möjlighet att få en egen bluetooth-uppkopplad spirometer, kan testa sig dagligen och få behandlingsrekommendation baserat på lungfunktion och symtomregistrering. Astmavården kan följa astmatikernas mående på distans och på detta sätt optimera så att man hittar den astmabehandling och dos som passar för den individuella personen. Vården kan erbjuda chatt och återbesök på video till de patienter som föredrar detta, vilket ger en helt ny tillgänglighet till vården.
I dagsläget har förutom Allergicentrum också sju vårdcentraler i regionen startat med egenmonitorering för astma. Hittills är det cirka 200 astmatiker som fått en egen individuell behandlingsplan och sin egen bärbara spirometer. Resultat från Allergicentrums tvååriga pilot visade att samtliga astmatiker och vårdgivare ville fortsätta med egenmonitorering och att samtliga i piloten såg att det var ett värdefullt stöd för att få kontroll på sin astma.
Det senaste inom diagnostik av astma och allergi
Hur hjälper bättre diagnostik dig som patient och är diagnostik bara för nyligen insjuknade? Vad kan vi göra idag och vad kommer gå att göra imorgon? Under tre korta föreläsningar får du veta vad som är det senaste inom diagnostik av astma och allergi, följt av en paneldiskussion med de tre föreläsarna.
Seminariet sponsras av: ALK, AstraZeneca, Chiesi, Sanofi, Thermo Fisher
Nästan var tionde svensk – 800 000 personer - lider av astma. Allt för många av dem har fortfarande inte sin astma under kontroll. Den svenska astmavården är bristfällig och på den internationella astmadagen den 3 maj, vill vi uppmana till förbättringar.
Astma kan numera behandlas så effektivt att du kan leva ett vanligt liv och vara symtomfri. Du kan sova bra, utöva idrott eller gå på promenad i vårsolen. Allt utan drabbas av andnöd eller känslan av att kvävas.
Trots det har var tredje person med astma fortfarande okontrollerad astma. De plågas av ständig hosta på nätterna, regelbundna astmaanfall där luftrören dras ihop sig och de måste anpassa sina liv för att undvika allt för stor ansträngning. Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör.
I Luftvägsregistret, kvalitetsregistret för astma, kan ni som är ansvariga för vården se hur vi ligger till i vår region. Det är en bra utgångspunkt för arbetet med att förbättra astmavården och på så sätt underlätta andningen för de ca 46 000 personer i vårt län med astma.
Björn Petterson
Ordförande
Astma- och Allergiföreningen Östergötlands län
Funktionsrätt Sverige tar ytterligare ett steg för att stärka funktionsrätten. Funktionsrättsbyrån är i gång med rådgivning på telefon och mejl.
Målet är att stärka individer, sprida kunskap om rättigheter och dessutom arbeta för förändring.
Naturhistoriska Riksmuseet ansvarar för pollenövervakningen. Trots att pollenmätningarna är viktiga för så många har det hittills saknats såväl nationell samordning som finansiering av mätningarna. Systemet har liknat ett slitet lapptäcke när det gäller finansiering och organisation. Det har saknats pengar för att skola in ersättare vid mätstationerna och för att förbättra situationen för dem med sjukdomssymtom. Detta, trots att pollenallergierna kostar samhället över 13 miljarder kronor varje år. Antalet mätstationer har också varit för få.
Men från och med den första januari i år finns det alltså inskrivet i Naturhistoriska Riksmuseets instruktion att museet ska: ”ansvara för pollenövervakningen i Sverige”. Ansvaret innefattar polleninsamlingar och pollenanalyser, samt att framställa och offentliggöra pollenprognoser och utveckla metoder för pollenverksamheten.
Hur vanligt är det att vara överkänslig mot dofter? Kan doft över känslighet utlösa livshotande tillstånd? Finns det någon behandling mot doft över känslighet och vad har doft över känslighet med årets nobelpris i medicin att göra? Det är några av de saker som föreläsningen handlar om.
Ni kommer även få lyssna till ett gott exempel på temat ”Parfymfritt på jobbet – så här lyckades jag”- ett aktuellt ämne när många går tillbaka till kontoret efter pandemin. Samt få tips på hur ni kan göra när ni ska gå tillbaka till er arbetsplats.
Medverkande: Eva Millqvist, professor och överläkare som fått stöd från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond för sin forskning, Anders Brodin, doftöverkänslig.
Doftöverkänslighet - ett påhitt?
Nej, det är det dessvärre inte. Ungefär tre miljoner svenskar lever med besvär av dofter och över en halv miljon har sensorisk hyperreaktivitet, även kallat doftöverkänslighet.Det här kan du göra:
• Välj parfymfria produkter, tex parfymfria hygienprodukter och tvättmedel. Astma- och Allergiförbundet granskar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Leta gärna efter allergivänliga produkter nästa gång du handlar.
• Om du är arbetsgivare kan du ta fram en policy om parfymfri arbetsplats i samverkan med de anställda eller fackförbund.
• Sätt gärna upp dekaler eller affischer om parfymfritt för att påminna på platser där det behövs.
Fakta från 1177:
Vid doftöverkänslighet reagerar du på dofter, lukter, rök och produkter som de flesta tål i normal mängd. Det kan till exempel vara parfym i olika former, doftande blommor, rök, rengöringsmedel, tvättmedel och nytryckta tidningar. Även kyla kan utlösa besvär. Hur starka symtomen blir varierar från person till person. Symtomen kan likna de som uppstår vid astma och allergi. Doftöverkänslighet leder inte till försämrad lungkapacitet och ska inte förväxlas med astma, allergi eller KOL.
Astma- och Allergiföreningen Östergötlands län
Björn Pettersson
Ordförande
Webbplatsen är byggd & uppdateras av Fontänen på uppdrag av Astma & Allergiföreningen i Östergötland. Bilder och innehåll får inte användas utan föreningens tillåtelse. Copyright © Denna sida använder cookies för att kunna analysera webbplatsens trafik.