Boktips till barn och ungdomar om astma och allergi!

Nelly Rapp och maran

Av Martin Widmark, Bonnier Carlsen 2022

Läsålder: 6 – 9 år

”Nelly Rapp och maran" är den tjugoandra fristående boken i Martin Widmarks mysrysliga serie om monsteragenten Nelly Rapp, rikt och humoristiskt illustrerad i färg av Emil Maxén. På Monsterakademin pågår den årliga vårstädningen men varken farbror Hannibal eller Valle mår särskilt bra. Trots att Valle BARA är allergisk mot katter kan han inte sluta nysa och Hannibal har inte fått en blund i ögonen på flera nätter. 
Som tur är lyckas monsteragenten Nelly Rapp, med hjälp av de tre L:en och efterforskningar i Monsterakademins bibliotek, lista ut vad (eller snarare vem) som plågar dem


Rut klipper mattan

Av Charlotte Fleischer, Nypon förlag 2019

Läsålder: 6 – 9 år

Fia nyser, och Rut tror att hon är förkyld. Men Fia säger att det är allergi. Det finns säkert mycket damm i mattan, tänker Rut. Den måste piskas! Sagt och gjort - de sätter igång. Men det räcker inte, för Fia nyser fortfarande. Då får Rut en idé och hämtar … gräsklipparen! Alla vet vem Rolf är; en tokig filur som vill så gott men oftast gör fel. Här är Rut, den kvinnliga motsvarigheten till Rolf! Hon är en påhittig dam i sina bästa år. Hon älskar att leka och tackar aldrig nej till nya galna upptåg. Ibland stöter hon på problem, men det löser hon lätt som en plätt på sitt eget sätt. Inget problem är för svårt för Rut!


Emil alla dagar

Av Thomas Halling, Nyponförlag 2022

Läsålder: 9 – 12 år

Emil är en helt vanlig kille, som råkar ut för helt vanliga saker. Som att bli sämst på skolfotot. Inte våga fråga chans på den han gillar. Vara den enda i klassen utan husdjur. Och plötsligt ha skilda föräldrar. Livet är inte alltid enkelt. Men det brukar...


Drömmen om en hund

Av Eva Lindell, Berghs förlag 2011

Läsålder: 6 – 9 år
Lättläst

Julias granne har världens sötaste valp! Julia drömmer också om en egen hund. Om vi har en hund kan inte Elsa leka mer hemma hos oss, säger mamma. Plötsligt står Julia inför ett svårt val. Hur ska hon kunna välja mellan sin bästis och en hundvalp? En berättelse att känna igen sig i! 


Mormor på Ärtan

Av Nina Stateus, Idus förlag 2022

Läsålder 3 - 6 år

Mormor på Ärtan är en berättelse om hur det kan vara att ha en allergi eller intolerans.

Maja har flaxiga fjärilar i magen. Både glada och bråkiga. Först ska hon åka till doktorn, sen sova hos goa mormor. Hennes bästaste Ärtan är också med förstås. Men doktorn säger saker som Maja inte vill höra och Ärtan försvinner plötsligt spårlöst. Dessutom börjar mormor sova dåligt och drömma knöliga drömmar.

Helgen blir ett både sorgligt, annorlunda och kanske sagolikt äventyr.


Superallergiska Pyro

Av Ylva Hällen och Sara Edwardsson, Bonnier Carlsen, 2022

Läsålder: 3 - 6 år

Vampyren Pyro blir alltid lämnad först, och hämtad sist på Skräckis, för hans föräldrar kan bara vara ute när det är mörkt. När det är matdags får Pyro specialkost, varje dag samma påse blodjuice. De andra barnen tycker att det annorlunda är spännande med Pyro. Men Pyro själv är trött på att inte vara som alla andra. Så trött att han en dag struntar i att ta sin solallergimedicin och går ut i dagsljuset!

Skräckis är som vilken förskola som helst - barnen har samling, äter mellis, vilar, leker och har kul. Men här går bara läskiga ungar, som älskar att skrämmas, bitas och spöka runt!


Äggg

Av Stein Erik Lunde, Alfabeta 2000.

Läsålder 7–9 år

Gilbert är en vanlig kille som
gillar fotboll och klasskamraten
Line. Det är bara det att han är
allergisk mot ägg. Han kräks som en fontän av
ägg. Jättepinsamt tycker Gilbert. Hans faster tror
inte på honom utan lurar i honom ägg. Men hämnden är ljuv


Lovisa och Nötterna

Av Anna Hansson, Idus Förlag 2016.

Läsålder 3-6 år

Lovisa ska åka på utflykt med sin

klass. Eftersom alla vet att hon är
allergisk har ingen några nötter medsig. Men längst fram i tåget sitter en man som inte har tänkt på att någon kan vara allergisk. När han öppnar en påse nötter får Lovisa svårt att andas.

Katthämtningen

Av Camilla Ceder, Bonnier Carlsén 2015.

Läsålder: 6-9 år

Alla Sallys kompisar har ett eget
djur. Verkligen alla! Hon försöker förklara för sina föräldrar hur mycket det skulle betyda för henne att få ett djur, men inget hjälper. (Hennes pappa är ju allergisk och börjar snörvla så fort han tänker på djur.) När hennes mamma föreslår ett akvarium (fiskar som man varken kan gulla eller gosa med) är botten nådd. Sally förstår att hon måste göra något själv. Och att hitta folk som vill bli av med kattungar är hur lätt som helst! Problemet är bara hur man håller det hemligt för föräldrar och en snorig lillebror …


Amir och pollenchocken

Av Anna Hansson, Idus Förlag 2019.

Läsålder: 3-6 år

Amir tränar fotboll, men det är något som inte stämmer. Han, som alltid brukar springa snabbast och sparka längst, orkar nästan ingenting. Det svider och kliar i ögonen också. Hur ska det nu gå med fotbollscupen hans klass ska vara med i? Kommer Amir att kunna spela?


Hemlig hamster

Av Thomas Halling, Nypon förlag 2013.

Läsålder: 9-12år

Del 2, fristående, som börjar med
Skolfotot. Emil, 11 år, önskar
sig allra mest i hela världen att få
ett husdjur. Men det går inte för hans mamma är allergisk. Livet känns orättvist, nästan alla andra i
hans klass har ett husdjur. Men så får Emil en idé. Han ska i smyg köpa en hamster på Blocket och
smuggla in på sitt rum.


Stella och pälsdjuren

Av Anna Hansson, Idus Förlag 2017.

Läsålder: 3 - 6 år 

Stella är allergisk mot pälsdjur och det vet alla i hennes klass om. Men när det börjar en ny elev, som dessutom har flera djur hemma, då börjar Stella att må dåligt.

Lisen tappar andan

Av Frida Lindgren Karlsson, Kikkuli förlag 2010.

Alla åldrar

Boken handlar om en flicka som insjuknar akut med astma på grund av pälsdjursallergi. Läsaren får följa Lisen när hon behandlas akut och när hon utreds för sin allergi inom sjukvården. Boken beskriver också hur det är att
leva med sjukdomen och hur det påverkar livet. Frida säger själv att hon tycker boken är viktig eftersom astma och allergi har ökat i samhället särskilt bland barn. Den kan bredda kunskapen och förståelsen hos barnens kompisar, deras föräldrar och andra vuxna i skola och fritid om hur det är att leva med astma och allergi. Boken är bra att läsa
högt för både barn och föräldrar som lider av diagnosen astma och allergi, eller för de som känner någon i sin omgivning som har sjukdomen.


Ingenting och allting

Av Nicola Yoon, Månpocket 2017.

Läsålder: Tonår

Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Hon fördriver sina dagar med att plugga på distans, umgås med sin mamma och sköterskan Carla och läser mängder av böcker. En dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid – svartklädd, graciös som en katt och med ögon blåa som Atlanten. Fascinerade betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt
inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är.

För vad är egentligen livet värt om
man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt?


Dagens Harri

Av Susanna Alakoski, Alfabeta 2011.

Läsålder: 6-9 år

Första boken om Tiia och hennes kompis Peggi. Tiia bor i Ystad med sin pappa Olli som kommer från Finland. Han får vara både mamma och pappa i ett. Mamma dog i en motorcykelolycka för några år sedan. Tiia går i klass fyra i Östra skolan tillsammans med sin bästa kompis Peggi. Där går också Elvina som har blivit smal som en sticka sedan hennes föräldrar skilde sig, och Lovisa som envisas med sprutparfymer och hårspray trots att Tiia är allergisk och får nysattacker.


Guldfisken

Av Susanna Alakoski, Alfabeta 2012.

Läsålder: 6–9 år

Andra boken om Tiia och hennes kompis Peggi. Det är sommar och flickorna har sommarlov hemma i Ystad. Tiia har fått sitt första sommarjobb. Hon ska vattna antikhandlare Mörners kaktusar och mata hennes guldfisk när Mörner är på semester. Såklart följer Peggi med och guldfisken lär sig både pussas och smaka på chips och glass. Men att ta hand om guldfiskar och kaktusar är inte så lätt som man kan tro.


Dagens skräckis

Av Susanna Alakoski, Alfabeta 2012.

Läsålder: 6–9 år

Tredje boken om Tiia och hennes kompis Peggi. Tiia och Peggi ska fjällvandra med Peggis mamma. Man går mellan stugor, sover en natt och går sedan vidare. Det låter helt sjukt, men man vänjer sig nog, säger Tiia. Det är myggigt och Peggi får skavsår. Och därhemma verkar Harri och Jakob börja umgås med Lovisa och hennes gäng ... Men fjällvattnet smakar mycket bättre än kranvattnet i Ystad och snart förstår Tiia och Peggi tjusningen med vandringen på de fria vidderna. Det är också mysrysigt att sitta tillsammans på kvällarna och lyssna på dagens skräckis.


Mimmi och valpen

Av Ann Gomèr, Nypon förlag 2015.

Läsålder: 6–9 år

Mimmi är en liten tjej på cirka nio år som bor i en mindre stad. Hon har en passiv, feg pappa och en handlingskraftig mamma. Mimmi är lite ensam. Inga syskon, inga grannbarn. Men nu ska det flytta in någon i huset bredvid och hon
sätter stora förhoppningar till det. Den nya grannen visar sig vara en äldre farbror, men han har en söt liten hundvalp. Tyvärr bryr han sig inte om hunden utan binder den utanför huset i en lyktstolpe. Han kan inte ha hunden inne, för att han är allergisk. Gissa vem som får ta hand om hunden i stället?


Hej kungen! 

Av Susanna Alakoski, Alfabeta 2015.

Läsålder: 6–9 år

Fjärde boken om Tiia och hennes kompis Peggi. Kungaparet ska besöka Ystad och femmorna får vara med och bestämma vad de ska göra under sitt stadsbesök. Alla får i uppdrag att skriva ner sina förslag på lappar och lägga dem i en låda som ska lämnas till kommunen. Fröken Bodil Brenner är uppskruvad. Hon tror att kungaparet vill göra saker som de är vana vid, besöka intressanta industrier och så. Men det tror inte Tiia och hennes kompisar. De är säkra på att Kungen vill träffa Peggis mamma som är kallskänka och de gamla tanterna som Tiias pappa tar hand om.  Och tvättstugorna i bostadsområdet Fridhem! Det är klart att de måste se dem. Självklart blir det succé.


Djurfiket

Av Camilla Ceder, Bonnier Carlsén 2013.

Läsålder: 6–9 år 

Första boken om Sally, djurens vän
Sallys högsta önskan är att få ett djur. Men hennes pappa är pälsdjursallergiker så det går inte. Som tur är har kompisen Nadja en hund som Sally får träffa.  När Sally och Nadja ska gå på ett kafé får hundar inte följa med.  Dumt tycker Sally och Nadja som bestämmer sig för att öppna ett djurfik dit både människor och djur får
komma. Att planera för ett djurfik är svårare än vad de trott. Svårt blir det också när Sallys bror råkar döda en hamster. 


Valpspaning

Av Camilla Ceder, Bonnier Carlsén 2014

Läsålder: 6–9 år

Andra boken om Sally, djurens vän. Sallys högsta önskan är att få ett husdjur. Fast med en pappa som är allergiker ser det mörkt ut. Men en dag flyttar det plötsligt in en helt underbar liten hundvalp i grannhuset! Synd bara att hundens husse är misstänkt likt en demon ... ”Sally – djurens vän” är en hejdlöst rolig serie full med charmiga påhitt för att få ett eget djur (eller vara nära någon annans). Perfekta böcker att läsa själv eller högt tillsammans! Redan när Sally ser flyttlasset förstår hon att det nog är en Musiklärare som ska bli deras nya granne. Och mycket riktigt – hennes pappa får direkt en cd i present! På omslaget står Musikläraren och svingar en yxa i en skinnpyjamas. Han har svart färg i ansiktet och blod i mungiporna ... När Sally berättar det för sin kompis Sofia, bestämmer de sig för att smyga på Musikläraren och ta reda på om det är som de tror: att han förmodligen är en demon. Och det är då de ser henne! Världens
gulligaste lilla hundvalp,kopplad med Musikläraren av alla människor!


Billy och den mystiska katten

Av Birgitta Stenberg, Bonnier Carlsen 2015.

Läsålder: 3–6 år

En natt vaknar Billy av ett långt och starkt mjaaaaauuu? En konstig dröm? Nej? på fönsterblecket står en katt som snabbt hoppar in i Billys rum genom fönstret som står på glänt! Katten gör sig snabbt hemmastadd i köket och Billys rum och Billy hoppas att den ska vilja stanna kvar hos honom och att ingen ska komma och leta efter den heller. Men var kommer den ifrån och vad pysslar den med inne Billys rum när han är ute och leker med Lotta?Det är något mystiskt på gång!


Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin...

Av Ingelin Angerborn, Rabén jögren 2018.

Läsålder: 6–9 år

Är det möjligt att köpa ett marsvin av misstag? Även om din mamma är super-allergisk och du inte får ha djur överhuvudtaget? Och om Tilda bara inte hade köpt ett marsvin av misstag, så hade inget av detta hänt. Hon hade inte gett bort sin mammas fina skål, eller krympt mormors tröja i tvätten. Kolan hade inte följt med till doktorn och doktorn hade inte upptäckt en väldigt
ovanlig sjukdom…och framförallt hade inte Tilda träffat Drak-Ulla.


Hilma och den allergiska alfen Tuvil

Av Brittmarie Konradsson, Brittas böcker 2018.

Läsålder: 6–9 år

– ”Det känns konstigt över
ögonen säger Tuvil. Vi har precis ätit frukost och jag åt ett av fru Dunfjäders ägg med lite salt

– Men snälla nån, det här är ingen vanlig förkylning. Du måste genast till doktor Tråd. Kan du se något alls med de där svullna
ögonen?

– Nej, jag ser inte så bra faktiskt. Och det känns lite svårt att andas också lägger Tuvil till med svag röst. Hilma blir rädd
– Tant Tuva, ropar Hilma, kom!"

Den här boken ger dig en lätt information, i sagoform, om allergier och astma. Du får veta vad som händer när någon får en allergisk reaktion och vad det finns för hjälp att få. 


Det är blä för mig!

Av Rebecca Byron Lohk, Lindskog förlag 2018.

Läsålder: 6–9 år

Matteo har alltid en blå ryggsäck på sig vart han än går. Ryggsäcken är livsviktig för honom, för i den
finns det han kan behöva använda om han får en allergisk reaktion. Matteo är nämligen jätteallergisk
mot nötter och hästar. Det är blä för mig! är en bok för alla som har eller känner någon med astma eller allergier, och för den som undrar vad som händer i kroppen när någon får en allergisk reaktion och hur man då är en bra kompis. I boken får vi följa Matteo en helt vanlig dag, en dag som plötsligt kan bli en helt ovanlig dag.

Läsaren får också ta del av en hel del vardagsknep som är bra för allergiker, som till exempel att göra en bordscheck inför varje måltid.


Monster-huset (Serie Monster-allergi)

Av Katja Centomo, Fancesco Artibani, Alessandro Barbucci, Barbara Canepa, Bokförlaget Hegas 2019.

Ålder: 9–12 år

Monsterhuset är den första delen i den tecknade italienska serien Monster-allergi, där vi får möta den tuffa tjejen Elena och Zick, pojken som är allergisk mot allt och kan se saker som ingen annan gör. Monster Allergi har tidigare blivit en animerad TV-serie och därtill gett upphov till spin-off-serier. Genom ett knasigt kalejdoskop undersöks viktiga ämnen såsom mobbning, identitetssökande och tanförskap. Allt utan att tappa fokus på äventyren.


En barkbåt till EDDIE

Av Viveca Lärn, SAGA Egmont Swann audio 2016.

Anders och Eddie ska vara hundvakter åt stora snälla lurviga Valentino, Valle kallad. Valles husse Axel har blivit pappa och  han vill vara med fru och barn på sjukhuset. Eddie tar med Valle till bäcken, där han kan nosa på spännande rötter och löv. Eddie börjar nysa mer och mer och en kväll får han svårt att andas och måste åka till sjukhus. Där får han veta att det är Valle somgör honom sjuk.


Lite äldre böcker som du hittar på biblioteket eller antikvariatet

Jag vill ha en fladderpadda!

Av Maria Herngren, Alfabeta förlag 2006

Belsam är en liten flicka som mest av allt vill ha ett eget husdjur. Hon är allergisk och pappa tycker att hon kan få en fisk. Men Belsam vill ha en fladderpadda. Det finns sådana i den stora trädgården längre bort som hon inte får gå in i. Hon går in där ändå och upptäcks av ägaren.

Vesta-Linnéa och Gosnosen

Av Tove Appelgren, Förlaget M 2016.

I den tredje boken om Vesta-Linnéa beskriver Tove Appelgren både barns och vuxnas längtan efter ett litet mjukt djur att ta hand om. Vesta-Linnéa tar reda på allt om hundar, tjatar, argumenterar och lyckas till slut övertyga sin mamma om att familjen ska skaffa en hund. Först går allting bra, men vad beror Viktors häftiga snuva på?

Toppens hemliga liv

Av Inger Nan, Rabén & Sjögren, 1981.

Toppen har ett hemligt liv. Hon måste ha det nu när det är så besvärligt med Dadde - Toppens lillebror. Han är allergisk och tål ju ingenting av allt det som Toppen tycker är så roligt - hundar och katter och hästar.

En fin dag för Johan

Av Inger och Lasse Sandberg, Rabén& Sjögren, 1981.

Johan är allergisk och har det som värst på våren. Frökens vikarie förstår först inte hur han har det,
men får sedan kasta ut påskriset och bära ut sin hundvalp från klassrummet. När det regnar mår Johan bättre.

Isabell en vanlig tjej med astma och allergi

Av Thomas Bergman, Unga allergiker, 1994 Faktabilderbok.

Isabell är 6 år och har aldrig ätit hamburgare eller glass, inte ens vanliga bullar klarar hon av och nötter kan vara helt livsfarliga. Hon måste hålla sig inomhus med stängda fönster under pollentiden, och gå till doktorn då och då för undersökning och behandling. Men hon kan ändå leka med kompisar och leva friluftsliv.

Elsas hemlighet

Av Eva Eriksson, Rabén & Sjögren, 1998.  

Elsa tar hand om en ensam övergiven katt. Alla i familjen är så glada åt katten som spinner så det sprakar, men Elsas pappa börjar nysa så förskräckligt. Till slut förstår alla att han är allergisk mot katter. Att göra sig av med ett älskat husdjur ärförfärligt sorgligt.

Tummens kalas

Av Inger Sandberg, Bonnier Carlsen, 2003.

Tummens docka Dockis har aldrig
varit på kalas. De bestämmer sig
för att ha kalas och bjuder Gullet,
Viggo och Nelly. Maten får inte innehålla mjölk eftersom Viggo är allergisk mot mjölk. Recept på maten samt om vad det innebär att varaallergisk.

Ronny & Julia får en hund

av Måns Gahrton, Bonnier Carlsen, 2004.

Ronny har tjatat i åratal om att få etteget djur, och så en dag står han där: Hamlet, hans egen lilla hund. Det är precis så roligt och mysigt som han alltid trott. Men varför blir han så snuvig när han
är med Hamlet? Doktorn säger att det är hunden han blir allergisk och sjuk av.


Isa – en smart tjej med astma och allergi

Av Thomas Bergman, Unga allergiker, 2004.

Nu är Isa 16 år och mår lite bättre
trots sin allergi. Emellanåt kan hon
till och med passa hunden Robin, en
omöjlighet för några år sedan.

Ida och tårtan: att inte tåla gluten

Svenska Celiakiförbundet och Gothia Förlag, 2010.

Ida är 5 år och går på dagis. Hennes bästa kompis heter Stina. När Stina fyller år och ska ha kalas tänker hon särskilt på Ida och ber sin mamma göra födelsedagstårtan utan gluten, så att Ida också kan äta.


 

Kråke hos doktorn

Av Marie Bosson Rydell, Bokmakeriet Klaton 2013.

Läsålder: 3–6 år

En jättebra bok om hur det är att gå till doktorn. Boken handlar om en pojke som heter Kråke och är 5 år. Eftersom Kråke är snuvig på dagis men inte hemma får Kråke åka till doktorn. Där blir han inte bara undersökt av doktorn och får ta blodprov, han får dessutom göra ett pricktest (allergitest) för att se om han är allergisk mot något som gör honomsnuvig.

 

Knöl & Bök och allergiattacken

av Tina Engström, Millis Sarri, Vombat förlag, 2013.

Barnbok 0–3 år

Idag är ingen vanlig dag. Syskonen Knöl och Bök, mamma och pappa ska gå på bio fast det bara är tisdag. Men först vill Bök visa något på sitt rum, något som kommer att äventyra allt. Knöl och Bök är två syskon som vi får följa på alla deras upptåg. Det kan bli både roligt och oroligt, men
efter lite knöl och bök brukar allt ordna sig till slut. 

Boktipsen är sammanställda i februari 2023
av Sara Hjalmarsson, Ombudsman,
Astma- och Allergiföreningen i Östergötland